Rodinné domy | Jevíčko
2018
Team:
Magdalena Buzová, David Menšík, Petr Skrušný
Vizualizace:
Magdalena Buzová, David Menšík
Investor:
Development Minářová, spol. s r.o.
Typologie:
Rodinné domy

Projekt tří rodinných domů se nachází v malebném moravském městě Jevíčku, konkrétně v západní, residenční, části obce. Pozemek projektu je umístěn na rohu dvou komunikací, s hlavní orientací Severovýchod/Jihozápad. Dle přání investora jsme jej rozdělili na tři samostatné obdélníkové parcely o přibližné ploše 800 m2, kde jsme dále umístili tři identické rodinné domy, jež jsou dle tradičního venkovského modelu orientovány svou kratší štítovou fasádou do ulice. Každý z domů je od uliční čáry odstoupen o 7,5 metrů pro zachování soukromí obyvatel.

Domy svým objemem odkazují na tradiční venkovská stavení podlouhlé dispozice se sedlovou střechou, pouze v minimalistickém provedení, jež se odráží například na zapuštěných střešních okapech, či štítových fasádách, které jsou, kromě přítomnosti garážových dveří, ponechány čisté.

Půdorysně dům pracuje s konceptem centrálního hygienického a technického jádra, jež odděluje jednotlivé obytné, či v případě garáže v přízemí, užitkové prostory.

Dům se tímto stává velmi kompaktní. Zatímco v přízemí můžeme najít veškeré společenské prostory - kuchyň s jídelnou a obývacím pokojem, který se velkými francouzskými okny otevírá do zahrady, v patře prvním se nachází prostory klidové reprezentovány hlavní ložnicí rodičů se soukromou koupelnou; a dvěma dětskými pokoji, jež jsou od ložnice odděleny velkou koupelnou s odděleným WC. Jednotlivé pokoje jsou pak spojeny dlouhou komunikační chodbou. Veškerá okna domů, ať už se jedná o velká francouzská okna v přízemí, či okna střešní v prvním patře, jsou orientována na Severozápad.

Fasáda domů je obložena cihlovými pásy v odstínu střední šedi. V prostoru u vstupu je část fasády řešena jako perforovaná cihlová zeď, aby byl prostor zádveří dostatečně prosvětlen. Střešní plášť je pak tvořen ze stříbrného plechu. Ostění kolem ocelových tmavě šedých oken je pro vytvoření kontrastu provedeno pomocí bílé omítky. Příjezdová cesta ke garáži je z litého betonu, zatímco cesta ke vstupu je vydlážděna velkoformátovými betonovými dlaždicemi.