Vila | Ivanovice
2016-2017
Team:
Ing. arch. Petr Skrušný, Petr Skrušný
Fotografie:
Filip Kůřil
Investor:
Soukromá osoba
Typologie:
Interiér

Budova je hmotově navržena jako jednoduchý kvádr s otvory tvořícími kryté terasy domu u obývacího prostoru a ložnic. Exteriér působí hmotným dojmem, který zdůrazňuje obklad na přední části domu z italských, velkoformátových, dlaždic. Jako základní koncept v interiéru je zvolena kombinace hladkých, bílých stěn s lakovanými plochami dveří a vestavěného nábytku. Veškeré technické prvky a spotřebiče jsou zabudovány do nábytku a téměř neviditelné. Vše je zalícováno se sádrovými omítkami, dokonce i dřevěné podlahové lišty. Pro zateplení interiéru je použita masivní dubová podlaha v medovém odstínu. K tomuto odstínu byly poté vybrány velkoformátové fotografie s exotickou tématikou na stěny a některé nábytkové solitéry. Na pracovní desku kuchyně, jídelního stolu a konferenčního stolku jsou použity subtilní betonové desky firmy Gravelli v grafitovém odstínu.

Zcela inovativní je poté způsob osvětlení pracovní desky- na zakázku vyrobené led-diodové, stmívatelné svítidlo a speciální kování posuvných stěn pracovní části kuchyně, kde je možno krycí dvířka zcela zasunout kolmo do stěn. Rovněž kyvná dělící stěna mezi obytným prostorem a chodbou k ložnicím je unikát, neboť je bez bočního uchycení a kyvný mechanismus je zabudován v podlaze a stropu. Pro pocit bezpečí a intimity jsme část budovy, respektive střechu předsadili před líc domu, tím vznikl zastřešený prostor, který v letních měsících zvětšuje pobytovou plochu interiéru o další atraktivní prostor, který je však díky masivním nosným pilířům a vhodně zvolenou výsadbou zeleně krytý před zraky potencionálních pozorovatelů.