Ateliér Menšík Skrušný | Brno
2017
Team:
David Menšík, Petr Skrušný, Ing. arch. Petr Skrušný
Fotografie:
Filip Kůřil
Investor:
Ateliér Menšík Skrušný
Typologie:
Interiér

Při tvorbě našeho společného ateliéru jsme byli omezeni předem danou dispozicí železobetonové stavby, ve které se náš ateliér nachází. Ateliér je tudíž mírně uzpůsoben původnímu účelu prostor. Při vstupu do ateliéru se člověk ocitne v předsíni se sedací soupravou z velbloudí kůže, která je lehce kontrastní s tmavou dýhou Wenge. V té je také vyříznuto logo ateliéru, jež je podsvíceno pomocí led pásků. Celý systém je zakomponován do vnitřní izolace budovy.

Na tmavou dýhu navazuje unikátní odolná podlaha z tkaného vinylu, která tvoří základ trvale udržitelného pracovního prostředí. Kontrastně je pak vyřešen veškerý nábytek s bílým laminátovým povrchem. Ten navazuje na stěnu s úložnými prostory a policemi osvícenými led pásky, které jsou určeny pro publikace a architektonické modely. Pracovní místa jsou doplněna o pohodlná křesla značky Herman-Müller a o subtilní monitory, které navazují na atmosféru interiéru.

Vrcholným motivem prostoru jinak osvětleného pouze pásovými okny s vysokým parapetem je barizolový stropní pás. Osvětluje pracovní místa a tvoří prostředí, které je dostatečně ošetřeno světlem i v zimním období a večerních hodinách. Čelo místnosti je vyhrazeno pro stěnu opatřenou inteligentním nátěrem, jež lze popisovat fixou.

Z otevřené pracovní místnosti pro celý ateliér je pak průhled interiérovým oknem do jednací místnosti kombinovanou s kuchyní. Tomuto prostoru vévodí jednací stůl osově navazující na pásové okno s vysokým parapetem. Zadní stěna je pak opět provedena z dýhy Wenge, ale jsou v ní umístěny skryté dveře na toalety, sprchy a skladiště. Stěna protilehlá dveřím je využita jako kuchyňská linka a úložné prostory. Obklad za kuchyňskou linkou je kontrastně proveden v černém skle.