Vila Skrušný | Brno
2013-2015
Team:
Ing. arch. Petr Skrušný, Petr Skrušný
Fotografie:
Filip Kůřil, Libor Teplý
Investor:
Ing. arch. Petr Skrušný
Typologie:
Rodinný dům

Novostavba rodinného domu se zastavěnou plochou 248 m2 i protější objekt s ateliérem, garáží a vinným sklepem (230m2) jsou situovány na místo původního tenisového dvorce, zakousnutého do okolního terénu.

Dlouhý, ale úzký obytný objekt situovaný na okraji parcely se opticky maximálně otevírá jedinou stranou, a to do atria, kterému tak dodává absolutní intimitu. Z opačné, uliční, strany je totiž atrium uzavřeno původní opěrnou zdí kurtu, již architekt prakticky využil jako základ budovy objektu s ateliérem a garážemi.

Mezi oběma objekty tak, pod úrovní blízké poměrně rušné silnice, vzniká prostor dokonale chráněný před ruchem města, který rodině nabídne klidné zázemí a v létě se stane vítaným rozšířením obytných ploch domu. Opticky pak celá kompozice působí jako pevné sevření, které drží rodinu pohromadě. Tuto koncepci architekt zvolil záměrně s ohledem na skutečnost, že se parcela nacházela pod úrovní sousedních parcel, obehnaná opěrnými zdmi bývalého tenisového kurtu a byla bez jakýchkoliv výhledových možností do okolní přírody.