Vila Masarykova čtvrť | Brno
2019
Team:
Magdaléna Buzová, David Menšík
Autoři:
David Menšík, Petr Skrušný
Vizualizace, grafika:
Magdaléna Buzová, David Menšík
Investor:
Soukromá osoba
Výsledek soutěže:
2. místo
Typologie:
Vila

Naše kancelář byla vyzvána k účasti na soutěži o rekonstrukci vily s památkově chráněnou uliční fasádou. Vila nacházející se v jedné z nejatraktivnějších čtvrtí, prošla dle naší analýzy řadou úprav a dostaveb. Přesto samotná čelní fasáda a řemeslně zajímavé vstupní schodiště s plotem zůstali v původní podobě. Z naší strany vznikla snaha zachovat co největší podíl původních konstrukcí objektu, ale nebylo to možné díky špatnému stavu konstrukcí dle posouzení statika. Zajištěna je v návrhu proto pouze chráněná fasáda.

Hmota nového objektu zcela respektuje původní koncept budovy a pokouší se docílit věrnosti původního objemu i přesto, že nebyl nijak dokumentován. Na danou fasádu nebylo možné věrně navázat jinak než mansardovou střechou a jednoduchá hmota jednopodlažního kvádru je tak rozšířena o dvě další podlaží tohoto typu střechy. Jediným rozdílem je, že byla velmi vysoká mansarda tentokrát namísto hřebene ukončena plochou rovinou vegetační střechy. Ze zadání pak vychází umístění solitérního zahradního objektu k bazénu přímo v ose zahradní fasády vily. Tento jednoduchý objekt je pak zrcadlen na zahradní fasádě v podobě kryté terasy se středovým proskleným rizalitem. Tato sestava tak slouží i jako exteriérová plošina pro byt druhého nadzemního podlaží.

Dispozičně dům vychází ze zadání tvorby vícegeneračního domu s bytem pro hosty. Plnohodnotná dispozice bytu pro investory se v navazujících podlažích v reakci na ustupující mansardu zmenšuje, ale systém zůstává v podobném duchu. Samotná dispozice se však od původní relativně stísněné dispozice mění. Přímo naproti monumentálnímu krytému vstupu se nachází dvouramenné schodiště přivádějící do dalších bytů, bez narušení soukromí jednotlivých podlaží. Před každým bytem se nachází vstupní a přijímací hala z ní se návštěvník dostane do haly soukromé.

Ta přivádí k pracovně a velké ložnici, která je z důvodu akustické ochrany situována do sousedící zeleně. Také se přímo na začátku haly nachází nutná hygiena a koupelna. Celé zakončení objektu s výhledem do zahrady je pak věnováno obývacímu pokoji s kuchyní a jídelnou v proskleném rizalitu. Zakončení zahrady je tvořeno bazénem a zahradním domem zahrnujícím dílnu, posilovnu, saunu a přístřešek grilu. Požadovaná zahradní vybavenost je tak situována v jediném objektu.

Výrazově se objekt snaží navázat na původní prostředky architekta. Jednoduché sestavy opakujících se menších dřevěných oken jsou doplněny ostěním z tureckého travertinu. Tato sestava se v dalších podlažích projevuje ve stejném rozložení a v druhém podlaží jsou okna do mansardy zasazeny tak, aby nenarušovali jednoduchý výraz budovy. Všeobecná snaha podpořit jednoduchost původního návrhu se projevuje i na materialitě vily. Střešní tašky jsou glazovány do bílého odstínu, aby podpořily jednotu nové hmoty. Kamenný sokl objektu je zachován a navazuje na něj kvalitní přírodní omítka s bílým nátěrem. Jednoduchou barevnou paletu narušuje pouze vínová barva, která si našla místo na rekonstruovaných vstupních dveřích a četných truhlících okenních otvorů. Původní štukatura fasády je samozřejmě zachována a propisuje se do římsy, která uceluje celý objekt. Na straně zahrady je dům ve větších formátech doplněn o hliníková okna v bílé barvě a dřevěnou konstrukci kryté terasy a zahradního domu.