Vila Sítař | Zbraslav u Brna
2019
Team:
David Menšík, Radek Prokop, Ondřej Žvak
Autoři:
David Menšík, Petr Skrušný
Vizualizace, grafika:
David Menšík, Ondřej Žvak
Investor:
Soukromá osoba
Typologie:
Vila

Architektonickým zadáním byl návrh a realizace vily pro vznikající mladou rodinu. Ta zakoupila sympatickou sadovou parcelu v blízkosti centra obce Zbraslav u Brna. Jedná se o prakticky rovinnou parcelu na poklidné ulici, která propojuje zástavbu zejména solitérních rodinných domů.

Hmota vily, vycházející z modulu a procesních vazeb se skládá ze čtyř hmotově identických a prolínajících se křídel. Tato myšlenka je z velké části přáním samotných investorů, kteří již přišli se zajímavým konceptem pracujícím s osluněním a zastíněním místností. První křídlo je čistě užitné a tvoří uliční fasádu se zapuštěným vstupem do domu a vjezdem do garáže. Druhé křídlo tvoří společný prostor pro rodinu a zahrnuje obývací pokoj, jídelnu, kuchyni a vstup do společného atria. Třetí ubytovací křídlo, které má okna zejména do společného atria, zahrnuje dětské ložnice, pokoj pro hosty, hlavní i špinavou koupelnu, spíž a dílny. Posunuto v modulárním systému je ve druhém podlaží křídlo rodičovského podlaží s ložnicí, koupelnou, šatnami a pracovnou. Toto křídlo tvoří díky posunutí částečný přístřešek nad atriem s terasou. Rodičovské podlaží je navíc s hlavním křídlem na místě schodiště vertikálně propojeno převýšeným prostorem. Ten zdůrazňuje význam jídelny a obývacího pokoje.

Půdorys je koncipován čistě procesní linií, která má zjednodušit život ve vile o větším půdorysném rozměru. Je řazen do modulu 3,4m, který se promítá ve všech měřítcích návrhu. Uliční fasáda zahrnuje přístup do garáže pro dva automobily a také vstup do zádveří. Vstup do domu je zapuštěn pro vytvoření zastřešeného závětří a jeho efekt je umocněn měkkým zaoblením prosklené opaxní stěny.

Ta tvoří intimní osvětlení malé tělocvičny. Na závětří navazuje vstupní hala propojená s garáží, tělocvičnou, technickou místností, šatnou a místností s umyvadlem. Kyvným křídlem dýhované stěny se návštěvník domu dostane do společného prostoru, zahrnujícího obývací pokoj, osvětlený prosklenou stěnou atria, kuchyni osvětlenou pásovým oknem nad kuchyňskou linkou a jídelnu osvětlenou převýšeným prostorem do rodičovského podlaží. V úrovni kuchyně se nachází dveře do ubytovacího křídla a do spíže. Ubytovací křídlo zahrnuje dvě dětské ložnice s oddělenými šatnami a pokoj pro hosty. Tyto místnosti jsou osvětleny kombinací pásových oken a prosklených dveří do atria. Uspořádání otvorů tak nabízí ideální poměr propojení se společnou plochou atria a soukromí. V ubytovacím křídle se kromě pokojů také nachází hlavní koupelna, místnost s toaletou, špinavá koupelna a dílna propojená se zahradou. Z prostor obývacího pokoje a jídelny vede do rodičovského podlaží přímé schodiště s ochozem kolem převýšeného prostoru jídelny. Z této chodby vedou dveře do dvou průchozích šaten, zakončených v rodičovské ložnici a dveře do pracovny. Z ložnice se nachází přímý vstup do rodičovské koupelny.

Výrazově dům navazuje na tvarosloví české moderny s důrazem na kvalitní materiály. Ty podpoří a doplní prostředí ve kterém se vila nachází. Kvalitní přírodní omítka dorovnává meziokenní pásky z travertinu, dotvářející lineární motivy fasády. Tuto materiálovou paletu doplňují dřevěná okna v přírodním odstínu a klempířské prvky v mosazném nástřiku. Stavebně se jedná o jednoduchou a trvanlivou stavbu z keramických tvárnic v unifikovaném modulovém systému. Stropy jsou provedeny jako monolitické železobetonové desky. V prostorech vykonzolování rodičovského podlaží je zatížení přeneseno na vnitřní nosné stěny v ubytovacím křídle domu a sloup uprostřed prosklené stěny společného křídla.