Chata | Nebovidy
2018
Team:
Martin Pagáč, David Menšík, Petr Skrušný
Vizualizace:
Ondřej Žvak, David Menšík
Investor:
Jiří Kočka
Typologie:
Rekreační objekt

Navržená novostavba chaty se nachází na parcele v jihovýchodní části obce Nebovidy. Na západní straně pozemku jsou umístěny vstupy na řešené území. Pozemek leží na mírném východním svahu, okolní pozemky jsou převážně charakteru rekreačního bydlení. Samotný objekt je umístěn v jihozápadní části pozemku tak, aby co nejvíce respektoval návaznost a minimální odstupy od okolní zástavby.

Chata je navržena dvoupodlažní se sedlovou střechou, a je doplněna o hmotu konstrukce zastřešení venkovní terasy umístěné při východním štítě domu. V prvním nadzemním podlaží je umístěn vstup do objektu z boční fasády. Zádveří je dále propojeno s obývací částí, která obsahuje malý kuchyňský kout, obytnou část a schodiště do druhého nadzemního podlaží. V prvním podlaží je dále umístěna koupelna obsahující sprchový kout, umyvadlo, závěsnou WC mísu a elektrický ohřev vody. V patře se nachází místnost pro hosty a ložnice pro majitele.

Na fasádu je navržen obklad z modřínových desek s šedým nátěrem imitujícím patinu. Otvory v obvodové konstrukci jsou opatřeny ostěním z dřevěných desek natřených bílým nátěrem. Tímto dosáhne chata severského vzhledu, který byl od studie brán jako koncept pro celý návrh.

Východní štít domu je doplněn o jednoduchou konstrukci dřevěné pergoly, která může být dle potřeb majitele doplněna o vrchní plášť, případně ponechaná jako volně stojící bez střešního pláště. Esteticky navazuje na navržený objekt chaty. Okna v prvním podlaží jsou opatřena dřevěnými okenicemi, chránicí objekt před vloupáním, a snižující energetickou náročnost na přehřívání domu v letních měsících. Okenice jsou dřevěné ze smrkového dřeva opatřené, stejně jako fasáda celého objektu, šedým nátěrem.